Van grondwerk naar Al' Binète

Oorspronkelijk is Al'Binète een familiegeschiedenis.

In 1984 begon Paul Mathieu en zijn vrouw met een biologische tuinbouw in Saint Georges en verkocht hun groenten en fruit op een vier meter lange kraam op de markt in Verviers… Bewust van de milieugevolgen op de planeet als de mensheid door de chemische producten, Paul deelt met zijn zoon, zijn klanten en vandaag ook met zijn kleinkinderen, zijn levensovertuiging en zijn knowhow voor een beter leven en welzijn. Hij is ook altijd bij de sector betrokken geweest via diverse bewegingen zoals ‘Nature et Progrès’.

In 7 jaar tijd is de stand en de klantenkring gegroeid. De tijd voor een eerste verandering is gekomen....

Op 1 april 1991 richtte Paul de coöperatie Al'Binète op. Niet ver van de Universiteit van Luik, Place Cockerill, besloot hij zijn eerste winkel Al' Binète te openen. Deze pionier promoot via deze laatste de menselijke waarden en kwaliteitsproducten, met name door de aandacht te vestigen op de kleine producenten en het werk van zijn medewerkers met wie hij dit prachtige avontuur elke dag opnieuw opbouwt.

 

Al'Binète Luik heeft een oppervlakte van meer dan 210 m², er wordt voedsel, cosmetica, etherische oliën, voedingssupplementen en speciale dieetproducten aangeboden… het geheel 100% biologisch is. Concreet gezien voedingsmiddelen maken 95% van het assortiment uit, waarvan 75% verse producten.

In de loop der jaren is de coöperatie uitgegroeid tot de referentie in Luik op het gebied van biologische voeding en besluit ze een nieuw winkel Al'Binète in Rocourt (Chaussée de Tongres) te openen en uit te breiden. Met een groter commercieel oppervlak (circa 400 m²) en een eigen parking, bieden zij een breed assortiment van 100% biologische voeding en non-food producten. 

Driemaal is scheepsrecht... In 2015 wordt de derde winkel opgericht in Haccourt (bij Visé). Net als de twee andere winkels vinden we dezelfde filosofie en dezelfde producten (fruit, groenten, verse producten, kazen, vlees, cosmetica, etherische oliën...) in een moderne en ergonomische omgeving, waar zelfs kinderen welkom zijn (speciale speelhoek voor hen).

In 2017 opent een nieuwe winkel zijn deuren in Waremme.

Het avontuur houdt het daar niet bij!

Altijd met de bedoeling om de consumenten dichter bij de lokale producenten te brengen en met hen haar diepe waarden te delen, wil Al'Binète de komende jaren andere verkooppunten openen.

Indien de vennootschap de ontwikkeling van haar aandeelhouderschap niet stopzet,
blijft ze voor 100% in Belgische handen en voor een groot deel in familiebezit.
Deze verschillende evoluties zijn vooral het resultaat van het werk van een heel team
die 7 dagen per week werkt om de klant te bedienen in de 4 winkels en via de website.
De filosofie en de diepe waarden van de grote familie van Al'Binète zijn echter nooit veranderd:
verse, lokale, fairtrade- en seizoensgebonden producten, met respect en toewijding voor meer dan 30 jaar.